Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας



Η γλώσσα του ονείρου


Τα όνειρα είναι μία από τις βασικές μας γέφυρες με το ασυνείδητο. Επιθυμίες, απωθημένα συναισθήματα, ανάγκες και ψυχικές συγκρούσεις που μας είναι δύσκολο να τις αναγνωρίσουμε και να τις βιώσουμε σε συνειδητό επίπεδο, βρίσκουν χώρο έκφρασης στα όνειρά μας, άλλοτε με μια γλώσσα (μεταφορές και συμβολισμούς) πιο κατανοητή σε εμάς και αρκετά συχνά με σύμβολα και σενάρια που φαντάζουν ασυνάρτητα και απίθανα σε μια πρώτη ανάγνωση με βάση την κοινή λογική. Ποιες λειτουργίες, λοιπόν, επιτελούν, τα όνειρα; Και πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πολλαπλά πρόσωπα του εαυτού μας στους ονειρικούς συμβολισμούς; Ας αρχίσουμε την αναζήτησή μας αποδεχόμενοι μία βεβαιότητα: κάθε όνειρο έχει ένα πολύ προσωπικό νόημα για τον άνθρωπο που το βλέπει, κάτι έχει να του πει!

 
Η Δραματοθεραπεία είναι η θελημένη και μ' επιστημονικό τρόπο χρήση των θεραπευτικών στοιχείων του δράματος και του θεάτρου στα πλαίσια ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ατομικής ή ομαδικής. Υπάγεται στην κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσα από την Τέχνη και χρησιμοποιεί, πέραν του λόγου, μεθόδους δράσης όπως το παίξιμο ρόλων, η δραματοποίηση ιστοριών, τα σωματικά γλυπτά, το θεατρικό παιχνίδι, η μίμηση, ο καθοδηγούμενος οραματισμός, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, οι μάσκες, ο αυτοσχεδιασμός, η κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, ασκήσεις κίνησης, ασκήσεις χαλάρωσης και άλλα.


Το σεμινάριο είναι βιωματικό και απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν λίγο βαθύτερα τον κόσμο, τη λειτουργία και τη γλώσσα των ονείρων, να εξοικειωθούν με την συμβολική διάσταση των στοιχείων του ονείρου, να εμπλακούν σε ομαδικές δημιουργικές διαδικασίες και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη δραματοθεραπεία. 


Υπεύθυνη σεμιναρίου: Βίκυ Βάββα, MSc σύμβουλος ψυχικής υγείας, δραματοθεραπεύτρια, παιδαγωγός θεάτρου & θεατρικού παιχνιδιού

Διεξαγωγή: Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, 17:00 – 21:00, στο Ανοιχτό Παράθυρο (Χατζηκώστα 5, δίπλα από τη Στοά Λούλη)


Κόστος συμμετοχής (χωρίς ΦΠΑ): 20 ευρώ / Φοιτητές & άνεργοι: 15 ευρώ


Μαζί σας: άνετα ρούχα, καθαρές κάλτσες και.. ένα όνειρο!


Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 694 0045453 & anoixtoparathiro@yahoo.gr